tisdag 23 oktober 2012

Goda biffar och blomkålsmos

En riktig söndagsmiddag som smakade helt underbart. Biffarna blev så saftiga och goda. Enkel husmanskost när den är som bäst.
















Receptet kommer från tidningen buffé, men som 9 gånger av 10 kunde jag inte hålla mig till receptet utan det blev några små justeringar :)

4 personer

500 g blandfärs
1 dl vätska (mjölk/grädde)
1 dl havregryn
1 grovriven gul lök
1 ägg
1 tsk salt
svartpeppar
(en skvätt kalvfond, en skvätt soja och några hackade basilikablad som satt kvar på en kruka)

Blanda gräddmjölken med havregrynen i en bunke och låt stå i 10 minuter. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Forma smeten till 8 ganska höga "puckar" med lite vatten på händerna. Stek på ganska hög värme i en stekpanna med smör och olja, bara så att biffarna får lite färg. Lägg över i en ugnsform och stek klart i ca 10-15 minuter på 150 grader. Kolla med en kniv så att de är klara i mitten. Häll gärna en skvätt vispgrädde i stekskyn som finns kvar i stekpannan och tillsätt en liten skvätt kalvfond och lite lite soja. Krydda med svartpeppar och låt småputtra i 2-3 minuter så har du en god sås till.

Kok under tiden ett blomkålshuvud i små buketter i vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och tillsätt 2 dl creme fraiche och mixa med en mixersatv till ett mos. Krydda med salt och svartpeppar. Knappt en tesked salt blev lagom till ett blomkålshuvud på 800 g.

Servera biffarna med moset, den goda såsen och lite inlagda grönsaker. Mums



torsdag 18 oktober 2012

Min favoritlunch och kusinbesök

Hej!

Idag kom bästa kusinen Sofie och sötaste Teddy på besök. Det blev en omelett till lunch. Har alltid tyckt omelett var lite tråkig mat men oj så god man kan göra den. Jag lovar, testa fast att ni är lite skeptiska.

Till 2 personer

5 ägg
5 msk blandat vispgrädde/mjölk/creme fraice (ta vad du har hemma)
lite salt & svartpeppar

Rör ihop smeten. Smält lite smör i en stekpanna. Häll i smeten och sänk plattan till medelvärme. Rör lite i pannan under tiden smeten håller på att stelna. När den fortfarande är lite lös på ytan så lägg på dina favorittillbehör.

Mina är:

Lite grovriven ost (funkar också med skivad brieost)
3-4 skivor parmaskinka i bitar
Några soltorkade tomater i bitar eller ännu hellre små klickar av tomattapenade eller tomatpesto
Grovhackad basilika

Låt stå på medelvärme 2-3 minuter så att osten smälter och omeletten stelnar lite lagom. Dela omeletten på två och vik de två halvorna så att det blir två dubbla trekantsbitar. Servera med en god sallad. Mums!

måndag 15 oktober 2012

Citronlax och spenattortilla

Ett recept som jag ofta glömmer bort men som alltid smakar lika gott. Tror jag hittade orginalet i en Allt om Mat tidning för många år sedan och jag har faktiskt inte gjort så många förändringar ... bara några små :)
















4 port

Laxen:

4 fina färska portionsbitar laxfilé
4 msk flytande honung
2 msk citronsaft + skalet av 1 citron
salt & citronpeppar

Koka ihop honungen, citronsaften och citronskalet i en liten kastrull i ca 2 min. Pensla röran på laxen och krydda med salt och citronpeppar. Sätt in i ugnen på 150 grader i ca 20 minuter tills en innertemperatur på 52 grader.

Spenattortillan:

4 medium size mjuka tortillabröd
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 g fryst upptinad och urkramad bladspenat
80 g kvibille gräddädel
1,5 dl creme fraiche
1 tsk vitvinsvinäger
salt och svartpeppar
lite riven ost

Hacka löken fint och stek mjuk i lite smör eller olja i en stekpanna. Tillsätt spenaten och stek lite till så att all vätska försvinner. Smula ner osten och tillsätt creme fraichen. Låt allt småputtra ihop till en röra på låg värme i 5-10 minuter. Smaka av med vinäger, salt och svartpeppar. Lägg en sträng av blandningen på de fyra tortillabröden och rulla ihop till rullar. Lägg i en ugnsform med skarven neråt och toppa med lite riven ost. Ställ in formen tillsammans med laxen de sista 10 minuterna. Ta ut laxen och lägg folie över. Sätt ugnen på grill och låt spenattortillan stå kvar i 5-10 minuter så att de får lite färg. Dela rullarna lite på snedden i två delar och servera med laxen och en god sallad. Gärna med lite frukt i efter säsong. Ananas, nektariner eller jordgubbar.

God, enkel och lite lyxig kvällsmat eller helgmiddag!

söndag 14 oktober 2012

Bröllop i Hult

För att göra en lång historia kort. Världens bästa syster skulle gifta sig med sin David. Ett enkelt och inte så "bröllopsaktigt" bröllop. Mysigt .... det fixar vi. Hur många ska ni bjuda? 160 .... va??? 160???

Nu blev vi ju bara typ 140 gäster, den där underbara sommardagen i juli när de lovade 86 mm regn men solen sken från den klarblå himlen, så det var ändå ganska så lugnt ;)

Tyvärr fick vi inga bilder på maten, men för alla er som frågat efter recepten och gett så mycket underbar och positiv respons, så kommer de här i alla fall. Tillsammans med en hel kavalkad av bilder från den där underbara bröllopsveckan i Hult.

Snittar:

Chokladdoppade jordgubbar
Crostini med tapenade

Amuse Bouche:

Laxrulle med wasabifärskost och timjansticks

Buffé:

Pestomarinerad risonisallad med tomat & fetaost (recept kommer)
Örtmarinerad kycklingfilé (tillagade i ugn på 150 grader varmluft med ugnstermometer till 68 grader)
Limesås
Torekovbrödet
Tomatpesto

Dessert:

Nutellasemifreddo med hallonsås


Vackra syster och duktiga stylisten Emma

Finaste brudparet

Med häst och vagn från Trehörna Kyrka

Logen
 
Mingel

lördag 13 oktober 2012

Revben "El bulli" style

Efter en vecka utan dator, men inte utan god mat, vill jag tipsa om ett gott fredagsrecept. Vår goda vän Johan påpekade under vår senaste semester tillsammans på Gotland att en riktig kock aldrig förkokar sina revbensspjäll utan långbakar de i ugn istället. Upp till bevis. På eftermiddagen, i köket i vår stuga utanför Visby, slängde jag in två kilo tunna spjäll i ugnen som jag först marinerat och sedan penslat med en god glaze. Några timmar senare var jag beredd att hålla med. Enkelt, mört och så saftigt. Ikväll testade jag ett liknande recept från tidningen Buffé, hämtat från den klassiska stjärnkrogen El Bulli i Barcelona. Med hemmagjord BBQ-sås och en god sallad så toppade detta det mesta. Om man gillar att kladda lite ...

4 pers

2 kg tunna revbensspjäll
1,5 msk salt

2 röda lökar
1 vitlöksklyfta
4-5 cm färsk ingefära
1 dl mörkt muscovadosocker
2 msk tomatpuré
1 dl färskpressad apelsinjuice (ca 1 stor apelsin)
2 msk rödvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 msk worchestersås
400 ml passerade tomater

Skala löken och ingefäran och hacka allt fint. Stek rödlöken lite glansig i olja i en stekpanna. Rör ner sockret och låt det småputtra under omrörning i ca 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och stek någon minut till. Tillsätt resten av ingredienserna och låt småputtra i 30 minuter på svag värme. Rör lite då och då i hela härligheten. När det tjocknat lite och du är nöjd så häll såsen i en bringare och mixa den slät med en stavmixer.

Lägg spjällen med köttsidan upp på en plåt eller i en stor ugnsform och salta båda sidorna. Bred över rikligt med sås. Lite på undersidan och lite mer på ovansidan. Häll 2 dl vatten runt om och täck med aluminiumfolie. In i ugnen på 150 grader varmluft (stod lite högre värme i receptet men jag tror detta blir bättre ;) i 1 1/2 timme. Ta sen bort folien och höj värmen till 200 grader och låt stå i 20-30 minuter tills de fått en fin och krispig yta. Riv över skalet från apelsinen och servera med en god och matig sallad.

Revben "El Bulli" style





Med en god sallad till

måndag 1 oktober 2012

Indonesisk söndagsmiddag

Djenis lammgryta

















Kanske inte det vackraste för ögat, men denna mustiga lammgryta som min brors underbara fru Djeni bjöd mig på för några år sedan måste ni faktiskt prova i höst. Så lätt det är med grytor som får stå och puttra och sköta sig lite sådär lagom mycket själv.

4 personer

Lammkött gärna med ben, ca 1,2 kg (hittade bara en benfri lammstek på 900 g men det funkade bra)
2 lime
svartpeppar

4 tomater (ta först bort kärnhuset och strimla sedan tomaterna grovt)
4 schalottenlökar (finhackade)
2 kanelstänger
5 msk kecap manis (söt japansk soja)
1 kopp vatten
2 nypor socker
lite salt

Skär bort köttet från benen i lite olika storlekar. Låt lite kött sitta kvar på benen. Pressa limesaften över köttet och krydda rikligt med svartpeppar. Blanda runt och låt marinera i några timmar. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta (gärna gjutjärn) eller i en wokpanna. Tillsätt tomaterna, löken och kanelstängerna. Blanda runt. Tillsätt en kopp vatten och 4 msk av sojan. Rör runt och låt småputtra utan lock i 1 1/2 timme. Tillsätt sockret efter halva tiden och rör runt i grytan med jämna mellanrum. Fyll på med lite vatten och soja mot slutet om det behövs. När det är klart ska lammköttet nästan ha "lämnat" benen och allt ska vara en krämig nästan svart röra (det ska alltså inte vara för mycket sås kvar. Smaka av med lite salt och låt småputtra lite till. Servera med jasmin eller basmatiris och en god sallad.

söndag 30 september 2012

Lördagslunch
















I lördags blev det en god räksallad med nobisdressing till lunch. Börja med lite spenat eller er favoritsallad. Fyll på med gurka, körsbärstomater och avokado. Toppa med en rejäl hög goda räkor. Finns handpillade på burk som verkligen är värda sitt pris. Koka vars ett ägg i fem minuter och dela i två. Strö över lite rostade frön, jag gillar pumpafrön för tillfället men solrosfrön funkar precis lika bra. Ringla över rikligt av dressingen och servera med en citronklyfta. Enkelt & gott!!!

Dressing:

1 äggula
1 msk rödvinsvinäger
1/2 msk dijonsenap

Rör ihop i en bunke och tillsätt 3/4 dl rapsolja i en tunn stråle samtidigt som du vispar med handvisp. 2 krm salt och 1/2 krm cayennepeppar brukar bli bra. Har du lite gräslök hemma så hacka ner det. En lite klyfta pressad vitlök passar också bra att ha i. Jättegod dressing att toppa en räkmacka med.

Fredagstapas

Oj så fort tiden går, en hel vecka sen jag skrev sist. Bara därför ska jag dela med mig av vår fredagsfavorit. TAPAS!!! Den brukar se ut ungefär såhär och där finns en del som bara måste finnas med :)

Tomat & mozzarella

















Några stora fina bifftomater, en god buffelmozzarella och några färska basilikablad. Ringla över lite olivolja och balsamvinäger. Lite nymalen svartpeppar och rikligt med flingsalt .... jaaa :)

Bacon & dadlar

















Köp ett paket bacon och några fina färska dadlar i fruktavdelningen. Dela dadlarna på längden och kärna ur dem. Dela baconskivorna i två och linda in en halv dadel i en halv skiva bacon. Lägg i en ugnssäker form och skjuts in i en 200 gradig varm ugn i 5-10 minuter tills baconet blivit lite lagom knaprigt. Servera lite ljumma .... mumma!!!


Räkor & aioli

















Hemmagjord aioli slår allt i köpväg. Finns inga ursäkter. Denna är så lätt. Rör ihop en äggula, 1 tsk vitvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap och lite salt i en bunke. På med elvispen och tillsätt 2 dl solros- eller rapsolja i en stråle medan vispen går för fullt. Nu har du förhoppningsvis fått en tjock gul massa. Tillsätt sedan 1 msk vatten och vispa lite till så får du en härligt krämfärgad och fluffig majonäs. Rör i 1-2 pressade vitlöksklyftor, lite lite lite cayennepeppar och lite skal av 1 citron. Nu är det bara att handpilla ett gäng goda räkor och njuta!
























Ett gott surdegsbröd, en bit krämig brieost med tomatchutney, kycklingspett och heta chili- & vitlöksräkor så var kvällen komplett :) Mycket bättre än tacofredag och lätt att fixa ihop. Detta har vi bjudit på flertalet gånger och det är alltid mysigt att sitta ner lite längre vid bordet.

söndag 23 september 2012

Söndagssoppa med blomkål och räkor

Idag letade jag lite ny inspiration i mattidningsträsket och hittade ännu ett recept i en gammal Lagalätt-tidning. Soppa på blomkål som piffades till med lite av resterna från gårdagens tapas. Lite handpillade räkor som blev över och ett gott surdegsbröd. Såklart kunde jag inte låta bli att göra om receptet lite :)

Räckte lagom till mig, Daniel och mamma:

500g blomkål
3 potatisar (tog de som blev över sen torsdagens laxsallad)
3 schalottenlökar
olivolja
6 dl vatten
2 dl vispgrädde
2 msk fond (jag tog hälften kyckling och hälften grönsak)
1 tsk vitvinsvinäger
salt & svartpeppar
1-2 dl finriven parmesanost

Dela blomkålen i små buketter och skala och tärna potatisen och löken. Fräs allt i olja i en stor kastrull i någon minut under omrörning. Tillsätt vattnet, grädden och fonden. Koka i 15 min under lock. Mixa med en stavmixer till en slät soppa och smaka av med vinäger, salt och svartpeppar. Rör ner osten och låt den smälta i soppan. Servera med några goda räkor och ett gott bröd.

fredag 21 september 2012

Ovanligt god torsdagsmiddag

Har bestämt mig för att laga lite middagar i veckorna från mina gamla mattidningar som mest samlas på hög. Det går inte alltid så bra för mig att följa recepten, men om resultatet i alla fall blir bra så har de ju kommit till någon nytta. Med inspiration från en gammal Lagalätt tidning blev det en god och matig laxsallad.

4 portioner

700g av en god och fast potatissort (jag tog Amandine)
500g varmrökt lax
1 liten purjolök
olja
en liten påse färsk babyspenat
2 avokado i bitar
rostade pumpakärnor

En god vinägrett (+1/2 dl finhackad dill, fryst går bra)

En kall och lite syrlig citronsås på lite turkisk yoghurt, rivet citronskal, några droppar av citronsaften, lite salt, rikligt med citronpeppar och en klick flytande honung.

Koka potatisen så att de fortfarande har lite motstånd kvar. Ställ åt sidan. Strimla purjolöken och stek den mjuk i lite olja i ett stekjärn. Dela potatisen i bitar eller skivor och blanda med den stekta purjolöken, babyspenaten, avokadon och några matskedar dressing i en bunke. Fördela på fyra tallrikar och toppa med bitar av laxen, de rostade pumpakärnorna och den kalla yoghurtsåsen. Mums!

tisdag 18 september 2012

Söndagsbesök & Kamutvetesallad med rödbetor & halloumi

God och fin mat gör mig glad, goda och fina vänner gör mig ännu gladare. Hade en av alla mina fina på besök i söndags. Albina som jag kan prata mat och recept med i timmar. Dagens lunchsallad blev en liten orientering i kylskåpet och i skafferiet. Såhär blev resultatet till sist och en bild på en härlig höstbukett och sötaste ugglan som Sixten fick i present :)

Kamutvetesallad

2 portioner

1 dl kamutvete + en god dressing eller vinägrett
babyspenat
1 stor morot
1 svenskt höstäpple
några rödbetor & körsbärstomater
1 paket halloumi
rostade och saltade pumpakärnor

Koka kamutvetet och rödbetorna i två kastruller. Tar ungefär lika lång tid, runt 30 min. Blanda den lite avsvalnade kamuten med någon matsked av en god dressing, tex basilikadressingen. Skiva moroten och äpplet och blanda ner. Smaka av med salt och peppar. Skala och klyfta rödbetorna. Lägg lite spenat på en tallrik. Fyll på med kamut- & grönsaksblandningen. Sedan de varma rödbetorna och rikligt med rostade pumpakärnor. Skär halloumin i tärningar och stek på hög värme i lite olja tills den blir alldeles gyllenbrun och knaprig. Toppa salladen med osten och ringla lite dressing över. Har du några körsbärstomater kvar sen sommaren så passar det toppen till. Ett gott bröd och sen är söndagen räddad :)

lördag 15 september 2012

Kycklingsallad med röd tomatpesto

Tänkte skriva sommarens sista sallad men kom på att det finns ju så många härliga höstsallader att laga så detta fick bli den första, men med sensommarens sista ingredienser.

















2 rejäla sallader

300 g kycklinglårfiléer
1 sats röd tomatpesto
olja, salt & svartpeppar

1 bunt sparris
2 mozzarella
2 avokado
babyspenat
några färsk basilikablad
1 dl cashewnötter
balsamicocreme

Dela kycklingen i grova bitar och stek i olja på högvärme så att de får färg runt om. Krydda med salt och peppar. Lägg i en ugnsform och ställ in i ugnen på 100 grader varmluft under tiden du förbereder resten.

Dela sparrisen i tre delar och stek på hög värme med lite olja och salt i en stekpanna tills de får lite yta men behåller sin spänst. Torka av stekpannan och rosta cashewnötterna med lite salt. Skär avokadona i skivor och bryt mozzarellan i bitar.

Ta ut kycklingen ur ugnen och lägg i en skål. Blanda med några matskedar tomatpesto. Lägg babyspenat på två tallrikar. Fyll på med sparrisen, avokadon, mozzarellan och kycklingen. Toppa med nötter, några basilikablad och skeda över någon tesked av peston över hela härligheten. Avsluta med lite balsamicocreme och rejält med flingsalt. En helt ok improviserad lördagsmiddag :)

onsdag 12 september 2012

Tomatskörd och en riktigt god och enkel paj

Älskar att bara kunna gå ut i trädgården och skörda, det är lycka för mig :)
















Testade en lättlagad paj från "Lagalätt". Såklart gjorde jag om den en smula ... eller jag faktiskt ganska så mycket. Såhär blev resultatet och det blev gott.

















500 g kycklinglårfilé
5 msk röd tomatpesto
250 g körsbärstomater
150 g fetaost
1 kruka basilika
1 paket filodeg (tar ca en timme att tina i rumstemperatur)
olja
salt

Dela kycklingen i grova bitar och stek så att den bara får lite yta i olja i en stekpanna. Krydda med salt och blanda med 3 msk av peston i en bunke. Klä en springform med filodegsplatterna lite omlott och låt lite av degen hänga ut över kanten. Fyll skalet med kycklingen och körsbärstomaterna. Smula över fetaosten och klicka på den resterande peston. Vik tillbaka degkanterna och pensla dem med lite olja. Grädda mitt i ugnen på 200 grader varmluft i 20 min. Låt svalna lite och ta loss från formen. Garnera med rikligt av basilikan och servera med en god sallad. Det blev riktigt bra :)

tisdag 11 september 2012

Halloumimacka

Efter en mysig dag med Anna och Svea blev det en matig macka till kvällsmat. Har kommit på att jag älskar mackor. Såhär kan man göra till två personer:

Köp ett gott surdegsbröd. Pensla vars en stor skiva med olivolja och rosta i ugnen på 225 grader varmluft i ca 5 minuter. Stek under tiden en nektarin (som du delat i klyftor) med lite flytande honung i en stekpanna tills den fått fin gyllenbrun färg. Skiva en halloumiost i skivor och stek också den på hög värme. Gröp ur en avokado och dela i skivor. Lägg några sallads- eller spenatblad på de rostade brödskivorna. Fortsätt med avokadon, halloumin, nektarinklyftorna och till sist några skivor parma- eller serranoskinka. Toppa härligheten med några klickar färdigköpt eller hemmagjord pesto och tisdagskvällen är räddad :)

måndag 10 september 2012

Gotlandssemester


Efter förra helgens dop bar det av till Gotland med Anna, Johan och Svea för att få uppleva en sista liten känsla av sommar. Johan grillade underbara lammkotletter som serverades med Annas "Mandelsmör" med inspiration från tidningen "Lantliv". Allt var så gott så kameran hann aldrig komma fram, men receptet på det underbara smöret kommer här. Passade lika bra till laxfiléerna som vi avnjöt dagen efter. Låter inte så märkvärdigt men prova så får ni se. Riktigt spännande med den hackade mandeln i.

100g rumsvarmt smör
1 dl riven prästost
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk finhackad mandel
massa hackad dill
en rejäl nypa flingsalt
lite svartpeppar

Blanda alla ingredienser och forma till en rulle med hjälp av en bit plastfolie. Förvara i kylen och skär upp i skivor och låt smälta ner på din grillade lammkotlett. Oj så gott ....

Här kommer lite bilder från underbara Gotland:

Sixten sitter på en Rauk
Fina Anna & sötaste Svea
Johan ville också stå på en Rauk
Leva Kungslador - jättemysigt utflyktsmål

Underbar tomatchutney från Gutö Delikatesser

Bufféen på Leva Kungslador














Mina favoriter
   

















    

måndag 3 september 2012

Sixten Göte dop 2012-09-01

 Efter en härlig helg med våra familjer i Hult är vår älskade Sixten nu döpt. Det var så fint i kyrka och vi sjöng "Blott en dag", "En vänlig grönskas rika dräkt" och kantorna spelade "Gabriellas sång"

Stolta föräldrar utanför Blåviks kyrka i Östergötland
















Fina gudmor Susanne som läste "Lyckeliten" för mig :)














Farbror Johan fick hälla upp dopvattnet och farbror Björn och fastrarna Annika och Kerstin läste fina dikter för mig. 

Tonfiskrullar och kantarellkrustader som Maria fixat :)




















Mingel hos pappa och Maria på Nolhaga

Dukat för fest på logen hos bästa syster och David i Hult

 
Maten














Vi grillade goda färska korvar från Västchark i Malmö och serverade med:
Tårtan


Denna underbara tårta :) Receptet kommer i nästa veckas bröllopstema från Linda och Davids bröllop i sommar. Den som väntar på nåt gott!!!

söndag 2 september 2012

Kalljästa semesterfrallor

Efter en fullspäckad vecka som avslutades med dop för vår Sixten i Hult är jag nu tillbaka i vardagen. En rapport från dopet är på gång. Tills dess får ni njuta av dessa goda frukostfrallor. Bli inte avskräckta av att degen ska röras ihop på kvällen för det tar inte många minuter.

8-10 frallor

1/2 paket jäst
3 dl ljummet vatten
5 dl vetemjöl (eller 3 + 2 graham/dinkel)
1 dl havregryn
1 dl solroskärnor och linfrö (+ lite till garnering)
1/2 msk salt

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och rör snabbt ihop till en kladdig deg. Lägg över plastfolie och ställ in i kylskåpet över natten. Sov så gott och så fort du vaknar hoppar du upp och sätter ugnen på 225 grader varmluft. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och skeda upp degen med en sked till 8-10 bullar och forma till dem lite med mjölade händer. Pensla med vatten och strö på lite blandade frön. Grädda i ca 15 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna under handduk och njut sedan med smör och ost eller vilket pålägg som är din favorit. Bättre start på dagen går inte att få. Mums!

fredag 31 augusti 2012

Sommarens bästa färskpotatissallad

Lite provlagning inför dopet på lördag. Daniel var och köpte de goda färska korvarna på Västchark i Malmö. Lika goda som prisvärda och framför allt köttiga. Perfekta att ha ett lager i frysen så är sommarens grillkvällar räddade. Den röda är superstark med god och den lite ljusare är mild men väldigt smakrik. Passar bra till en kall potatissallad och lite tzatiki eller med en syrlig limesås som vi ska ha på helgens dop.

Färskpotatissallad ca 6 port

1 kg kokt kall färskpotatis (perfekt att koka dagen innan)
1 paket sugarsnaps eller sockerärtor
1 bunt grön sparris
250 g körsbärstomater
100 g machesallad eller spenat

Dressingen:

2 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung
1 tsk salt
svartpeppar

Börja med dressingen. Blanda alla ingredienserna i en liten skål. Vispa i 1 dl olivolja i en tunn stråle med en handvisp.

Dela potatisen i bitar. Koka sparrisen i 2 min och låt sockerärtorna koka med sista 20 sekunderna. Spola kallt i ett durkslag och dela sedan sparrisen i lagom bitar. Halvera körsbärstomaterna. Blanda dressingen med potatisen och grönsakerna i en stor bunke. Hit går det bra att förbereda några timmar innan. Varva sedan sallad, grönsaker och körsbärstomater på ett fat. Passar till det mesta faktisk :) .... och servera med lite extra flingsalt för det behöver de små potatisarna och sockerärtorna!

 

torsdag 30 augusti 2012

Torekovbrödet

Med helgens dop i sikte kommer här ett av många varianter på en lätt, men god, filmjölkslimpa. Detta recept har inspirerats från ett bröd jag åt en gång för längesen på Torekov Hotell, därav namnet.

2 limpor

12 dl grahamsmjöl
1 dl solrosfrö
1 dl linfrö
2 dl hasselnötter
1,5 msk bikarbonat
1 tsk salt
1 l filmjölk
1 dl flytande honung

Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Tillsätt filmjölken och honungen. Blanda väl och häll i två avlånga, smorda och bröade brödformar. Strö över lite solros- eller pumpfrön om du har hemma. Grädda i mitten av ugnen i allt från 60-90 minuter beroende på ugnen och storleken på formarna. Det bästa sättet för ett perfekt bröd är att använda en stektermometer. Sätt in i mitten av limpan efter knappt 60 min. Temperaturen ska sen upp i 96-98 grader, då är det klart. Stjälp upp bröden och vira in i kökshanddukar. Låt ligga över natten och fortsätt förvara det i handduk. Perfekt bröd att skiva upp och frysa in.

Brödet kan varieras i oändlighet med lite hackade torkade aprikoser i, med eller utan nötter, någon msk lingonsylt, ett rivet äpple eller lite andra mjölsorter. Prova dig fram till din favorit :)


måndag 27 augusti 2012

Måndagsgrillning

Ikväll blev det en av sommarens favoriter. Grillade kycklinglårfiléer med ugnsrostade potatishalvor och den goda mangolimesåsen. En fruktig sallad och torekovbrödet med hemmagjord tomatpesto till, gjorde det hela ännu godare :)
















Potatisen blandade jag först med en basilikaolja (mixade med stavmixer lite olivolja, en handfull basilikablad, en vitlöksklyfta och salt & svartpeppar) och rostade i ugn på 225-250 grader varmluft i ca 20 minuter, så att det blev en riktig fin gyllenbrun yta.

Salladen blev en mix av machesallad, spenat, avocado, nektariner, gurka och körsbärstomater. Prova med olika frukter i salladen efter säsong. Riktigt mogen melon och ananas är också jättegott att ha i. En god dressing och lite flingsalt på toppen, så trivs salladen ännu lite bättre :)


Mango & limesås (4 portioner)

2 dl turkisk yoghurt
skal av 1 lime + saft från 1/2 lime
1-2 tsk flytande honung
1 dl mangotärningar (finns i frysdisken)
salt & citronpeppar

Låt mangon tina och blanda alla ingredienserna i en skål. Låt gärna stå i minst 30 min och smaka ev av med mer limesaft, honung och salt. Passar till det mesta grillat som lax, kyckling eller kryddstarka korvar.

Enkel och god salladsdressing

Blanda i en skål:

2 msk vitvinsväger eller äppelcidervinäger
1 tsk flytande honung
1 tsk dijonsenap (kan uteslutas om du inte gillar smaken)
kryddor (salt, svartpeppar & persillade om du har hemma)

Vispa med handvisp ner 1 dl olivolja i en tunn stråle och förvara på en flaska i kylen. Håller i 2-3 dagar.

Passar till alla grönsallader med även som dressing till en kall potatissallad!

söndag 26 augusti 2012

Lax Caesar
















Fick lite lax över sen gårdagens middag och det blev en god laxcaesar till lunch. Var så hungrig så jag hann äta upp halva innan jag kom på att jag skulle fota :)

Lite sallad i botten. Spenat och mache är mina favoriter men välj efter smak och vad som finns hemma. Fyll på med lite grönsaker sen. Jag tog gurka, riktigt söta körbärstomater och en mjuk och go avokado. En bit surdegsbröd som blev kvar efter frukosten blev till tärningar, som stektes till frasiga krutonger i olja och persillade (en god krydda som finns i de flesta affärer). Laxen sen igår delade jag i bitar och värmde på bara lite lätt i stekpannan där krutongerna stekts. Fick god smak av den kryddade oljan som var kvar. Såklart går det lika bra att ugnssteka två färska laxfiléer eller varför inte prova med lite varmrökt lax.

Som genväg till en äkta Caesardressing blandade jag 2 dl creme fraiche, 1 dl riven parmesanost och skal av en citron. Sen smakade jag av med lite citronsaft, salt och nymalen svartpeppar. Toppade salladen med dressingen och lite grovriven parmesanost.

Jag hade lite av den goda basilikadressingen kvar och det gjorde susen på toppen. En sallad är inte godare än sin egen dressing ;) eller hur man nu säger.

Lite flingsalt på toppen såklart!!!

fredag 24 augusti 2012

Ugnsbakad lax med rödbetssallad














Blir sådär glad när jag råkar slänga ihop en middag av råvaror som jag har hemma. Kylskåpsrensning får min själ att må bra :) Denna kombinationen blev riktigt god och rödbetor tillagas och ätes alldeles för sällan.

Till två:

2 bitar färsk laxfilé (be alltid om att få fina mittbitar :)
citronpeppar och salt

10 små rödbetor
1/2 paket sugarsnaps
en handfull färsk babyspenat
1 dl grovriven parmesanost

2 dl turkisk yoghurt
skal av 1 citron + lite saft
1 tsk flytande honung
citronpeppar och salt

Basilikadressingen

Koka rödbetorna mjuka med skalet på. Kan ta upp emot 30 minuter. Känn med potatissticka så att de är mjuka och goa. Blanda under tiden turkisk yoghurt med lite citronsaft och skal, honung, citronpeppar och salt till en kall sås.

Sätt ugnen på 125 grader varmluft. Krydda laxen och tillaga tills innertemperaturen är mellan 50-52 grader. Här är en digital stektermometer A och O.

Låt sedan sugarsnapsen få ett snabbt dopp på 20 sekunder i en liten kastrull med kokande vatten. Ta upp och spola med kallt vatten så att de behåller sin fina gröna färg.

Nu är rödbetorna förhoppningsvis klara. Skala under rinnande kallt vatten så lossnar skalet lätt och du blir inte så röd om fingrarna. Dela rödbetorna i klyftor och vänd runt dem och sugarsnapsen i några matskedar av basilikadressingen.

Lägg upp lite spenat på två tallrikar, fyll på med grönsakerna, lite mer dressing, den rivna parmesanosten och lite flingsalt. Servera med laxen och den kalla citronsåsen. Voila!

torsdag 23 augusti 2012

Hemmagjord müsli






















Min favoritmüsli som jag alltid tänker att jag ska röra ihop varje söndag. Så enkel och så god. Funkar också att röra ihop en helt vanlig torsdagmorgon som idag, för att förgylla helgfrukosten. Godast med en tallrik naturell fil tycker jag!

1 liter havregryn
2 dl kokosflingor
1 dl solroskärnor eller pumpafrön
1 dl grovhackade hasselnötter
3/4 tsk salt
1 dl vatten
1 dl flytande honung

Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Blanda alla de torra ingredienserna i en stor bunke. Rör samman vattnet och honungen i ett glas och blanda med de övriga ingredienserna. Gärna så att det blir lite små klumpar. Häll ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper på. Rosta i mitten av ugnen i 30 minuter. Rör om efter halva tiden och passa på slutet så att det inte bränns. Låt svalna och förvara sedan i din favoritburk.

Tycker du om torkad frukt så kan du blanda i lite hackade aprikoser eller russin när müslin svalnat.

tisdag 21 augusti 2012

Godaste dressingen

Perfekt till alla lite matigare sallader och snåla för allt i världen inte :)

1/2 dl vit balsamvinäger
1 1/2 dl olivolja
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
1 tsk flytande honung
1 stor nypa flingsalt
nymalen svartpeppar

Mixa i matberedare eller med en stavmixer och förvara i kylskåp om det skulle råka bli lite över!