lördag 13 oktober 2012

Revben "El bulli" style

Efter en vecka utan dator, men inte utan god mat, vill jag tipsa om ett gott fredagsrecept. Vår goda vän Johan påpekade under vår senaste semester tillsammans på Gotland att en riktig kock aldrig förkokar sina revbensspjäll utan långbakar de i ugn istället. Upp till bevis. På eftermiddagen, i köket i vår stuga utanför Visby, slängde jag in två kilo tunna spjäll i ugnen som jag först marinerat och sedan penslat med en god glaze. Några timmar senare var jag beredd att hålla med. Enkelt, mört och så saftigt. Ikväll testade jag ett liknande recept från tidningen Buffé, hämtat från den klassiska stjärnkrogen El Bulli i Barcelona. Med hemmagjord BBQ-sås och en god sallad så toppade detta det mesta. Om man gillar att kladda lite ...

4 pers

2 kg tunna revbensspjäll
1,5 msk salt

2 röda lökar
1 vitlöksklyfta
4-5 cm färsk ingefära
1 dl mörkt muscovadosocker
2 msk tomatpuré
1 dl färskpressad apelsinjuice (ca 1 stor apelsin)
2 msk rödvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 msk worchestersås
400 ml passerade tomater

Skala löken och ingefäran och hacka allt fint. Stek rödlöken lite glansig i olja i en stekpanna. Rör ner sockret och låt det småputtra under omrörning i ca 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och stek någon minut till. Tillsätt resten av ingredienserna och låt småputtra i 30 minuter på svag värme. Rör lite då och då i hela härligheten. När det tjocknat lite och du är nöjd så häll såsen i en bringare och mixa den slät med en stavmixer.

Lägg spjällen med köttsidan upp på en plåt eller i en stor ugnsform och salta båda sidorna. Bred över rikligt med sås. Lite på undersidan och lite mer på ovansidan. Häll 2 dl vatten runt om och täck med aluminiumfolie. In i ugnen på 150 grader varmluft (stod lite högre värme i receptet men jag tror detta blir bättre ;) i 1 1/2 timme. Ta sen bort folien och höj värmen till 200 grader och låt stå i 20-30 minuter tills de fått en fin och krispig yta. Riv över skalet från apelsinen och servera med en god och matig sallad.

Revben "El Bulli" style





Med en god sallad till

1 kommentar: