Djenis lammgryta |
Kanske inte det vackraste för ögat, men denna mustiga lammgryta som min brors underbara fru Djeni bjöd mig på för några år sedan måste ni faktiskt prova i höst. Så lätt det är med grytor som får stå och puttra och sköta sig lite sådär lagom mycket själv.
4 personer
Lammkött gärna med ben, ca 1,2 kg (hittade bara en benfri lammstek på 900 g men det funkade bra)
2 lime
svartpeppar
4 tomater (ta först bort kärnhuset och strimla sedan tomaterna grovt)
4 schalottenlökar (finhackade)
2 kanelstänger
5 msk kecap manis (söt japansk soja)
1 kopp vatten
2 nypor socker
lite salt
Skär bort köttet från benen i lite olika storlekar. Låt lite kött sitta kvar på benen. Pressa limesaften över köttet och krydda rikligt med svartpeppar. Blanda runt och låt marinera i några timmar. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta (gärna gjutjärn) eller i en wokpanna. Tillsätt tomaterna, löken och kanelstängerna. Blanda runt. Tillsätt en kopp vatten och 4 msk av sojan. Rör runt och låt småputtra utan lock i 1 1/2 timme. Tillsätt sockret efter halva tiden och rör runt i grytan med jämna mellanrum. Fyll på med lite vatten och soja mot slutet om det behövs. När det är klart ska lammköttet nästan ha "lämnat" benen och allt ska vara en krämig nästan svart röra (det ska alltså inte vara för mycket sås kvar. Smaka av med lite salt och låt småputtra lite till. Servera med jasmin eller basmatiris och en god sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar