Ett recept som jag ofta glömmer bort men som alltid smakar lika gott. Tror jag hittade orginalet i en Allt om Mat tidning för många år sedan och jag har faktiskt inte gjort så många förändringar ... bara några små :)
4 port
Laxen:
4 fina färska portionsbitar laxfilé
4 msk flytande honung
2 msk citronsaft + skalet av 1 citron
salt & citronpeppar
Koka ihop honungen, citronsaften och citronskalet i en liten kastrull i ca 2 min. Pensla röran på laxen och krydda med salt och citronpeppar. Sätt in i ugnen på 150 grader i ca 20 minuter tills en innertemperatur på 52 grader.
Spenattortillan:
4 medium size mjuka tortillabröd
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 g fryst upptinad och urkramad bladspenat
80 g kvibille gräddädel
1,5 dl creme fraiche
1 tsk vitvinsvinäger
salt och svartpeppar
lite riven ost
Hacka löken fint och stek mjuk i lite smör eller olja i en stekpanna. Tillsätt spenaten och stek lite till så att all vätska försvinner. Smula ner osten och tillsätt creme fraichen. Låt allt småputtra ihop till en röra på låg värme i 5-10 minuter. Smaka av med vinäger, salt och svartpeppar. Lägg en sträng av blandningen på de fyra tortillabröden och rulla ihop till rullar. Lägg i en ugnsform med skarven neråt och toppa med lite riven ost. Ställ in formen tillsammans med laxen de sista 10 minuterna. Ta ut laxen och lägg folie över. Sätt ugnen på grill och låt spenattortillan stå kvar i 5-10 minuter så att de får lite färg. Dela rullarna lite på snedden i två delar och servera med laxen och en god sallad. Gärna med lite frukt i efter säsong. Ananas, nektariner eller jordgubbar.
God, enkel och lite lyxig kvällsmat eller helgmiddag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar