torsdag 30 augusti 2012

Torekovbrödet

Med helgens dop i sikte kommer här ett av många varianter på en lätt, men god, filmjölkslimpa. Detta recept har inspirerats från ett bröd jag åt en gång för längesen på Torekov Hotell, därav namnet.

2 limpor

12 dl grahamsmjöl
1 dl solrosfrö
1 dl linfrö
2 dl hasselnötter
1,5 msk bikarbonat
1 tsk salt
1 l filmjölk
1 dl flytande honung

Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Tillsätt filmjölken och honungen. Blanda väl och häll i två avlånga, smorda och bröade brödformar. Strö över lite solros- eller pumpfrön om du har hemma. Grädda i mitten av ugnen i allt från 60-90 minuter beroende på ugnen och storleken på formarna. Det bästa sättet för ett perfekt bröd är att använda en stektermometer. Sätt in i mitten av limpan efter knappt 60 min. Temperaturen ska sen upp i 96-98 grader, då är det klart. Stjälp upp bröden och vira in i kökshanddukar. Låt ligga över natten och fortsätt förvara det i handduk. Perfekt bröd att skiva upp och frysa in.

Brödet kan varieras i oändlighet med lite hackade torkade aprikoser i, med eller utan nötter, någon msk lingonsylt, ett rivet äpple eller lite andra mjölsorter. Prova dig fram till din favorit :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar