fredag 17 augusti 2012

Oxfilésallad med getost
















Denna skapades hemma hos min älskade mamma för tre somrar sedan. Den är ett måste minst en gång om året. Det finns inget specifikt recept utan här får ni gå på känsla och alla era sinnen. Det gäller att hitta fina, söta och mogna grönsaker och frukter som ni gillar.

Börja med lite machesallad, fyll på med krispiga gurkbitar, söta körsbärstomater, svenska jordgubbar, bitar av solvarma persikor, några skivor av en sådär härligt mjuk och len avokado. Låt fantasin flöda.

Toppa sedan med en mild getost, lite rostade frön och nötter och den goda dressingen nedan:

1 knippe bladpersilja eller basilika
2 sardellfileer
2 msk kapris
1 stor vitlöksklyfta
2 msk ljus vinäger
1 dl god olivolja
Salt och svartpeppar

Mixa alla ingredienserna i en matberedare eller med stavmixern till en grön härlig salsa.

För att sedan rädda kvällen toppar du salladen med några skivor rosastekt oxfilé. Helstek en bit oxfilé i en stekpanna med smör och olja. Salt och peppra. In i ugnen 125 grader varmluft med en stektermometer i den tjockaste delen. När den nått 55-57 grader tar du ut den och låter den ligga under folie i 10 min innan du skär upp den.

Idag blev det dock lite grillade kycklinglårfiléer som är favoriten här hemma för tillfället :).

Glöm inte en rejäl nypa flingsalt på toppen som lyfter de söta grönsakerna och frukterna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar