fredag 31 augusti 2012

Sommarens bästa färskpotatissallad

Lite provlagning inför dopet på lördag. Daniel var och köpte de goda färska korvarna på Västchark i Malmö. Lika goda som prisvärda och framför allt köttiga. Perfekta att ha ett lager i frysen så är sommarens grillkvällar räddade. Den röda är superstark med god och den lite ljusare är mild men väldigt smakrik. Passar bra till en kall potatissallad och lite tzatiki eller med en syrlig limesås som vi ska ha på helgens dop.

Färskpotatissallad ca 6 port

1 kg kokt kall färskpotatis (perfekt att koka dagen innan)
1 paket sugarsnaps eller sockerärtor
1 bunt grön sparris
250 g körsbärstomater
100 g machesallad eller spenat

Dressingen:

2 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung
1 tsk salt
svartpeppar

Börja med dressingen. Blanda alla ingredienserna i en liten skål. Vispa i 1 dl olivolja i en tunn stråle med en handvisp.

Dela potatisen i bitar. Koka sparrisen i 2 min och låt sockerärtorna koka med sista 20 sekunderna. Spola kallt i ett durkslag och dela sedan sparrisen i lagom bitar. Halvera körsbärstomaterna. Blanda dressingen med potatisen och grönsakerna i en stor bunke. Hit går det bra att förbereda några timmar innan. Varva sedan sallad, grönsaker och körsbärstomater på ett fat. Passar till det mesta faktisk :) .... och servera med lite extra flingsalt för det behöver de små potatisarna och sockerärtorna!

 

torsdag 30 augusti 2012

Torekovbrödet

Med helgens dop i sikte kommer här ett av många varianter på en lätt, men god, filmjölkslimpa. Detta recept har inspirerats från ett bröd jag åt en gång för längesen på Torekov Hotell, därav namnet.

2 limpor

12 dl grahamsmjöl
1 dl solrosfrö
1 dl linfrö
2 dl hasselnötter
1,5 msk bikarbonat
1 tsk salt
1 l filmjölk
1 dl flytande honung

Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Tillsätt filmjölken och honungen. Blanda väl och häll i två avlånga, smorda och bröade brödformar. Strö över lite solros- eller pumpfrön om du har hemma. Grädda i mitten av ugnen i allt från 60-90 minuter beroende på ugnen och storleken på formarna. Det bästa sättet för ett perfekt bröd är att använda en stektermometer. Sätt in i mitten av limpan efter knappt 60 min. Temperaturen ska sen upp i 96-98 grader, då är det klart. Stjälp upp bröden och vira in i kökshanddukar. Låt ligga över natten och fortsätt förvara det i handduk. Perfekt bröd att skiva upp och frysa in.

Brödet kan varieras i oändlighet med lite hackade torkade aprikoser i, med eller utan nötter, någon msk lingonsylt, ett rivet äpple eller lite andra mjölsorter. Prova dig fram till din favorit :)


måndag 27 augusti 2012

Måndagsgrillning

Ikväll blev det en av sommarens favoriter. Grillade kycklinglårfiléer med ugnsrostade potatishalvor och den goda mangolimesåsen. En fruktig sallad och torekovbrödet med hemmagjord tomatpesto till, gjorde det hela ännu godare :)
















Potatisen blandade jag först med en basilikaolja (mixade med stavmixer lite olivolja, en handfull basilikablad, en vitlöksklyfta och salt & svartpeppar) och rostade i ugn på 225-250 grader varmluft i ca 20 minuter, så att det blev en riktig fin gyllenbrun yta.

Salladen blev en mix av machesallad, spenat, avocado, nektariner, gurka och körsbärstomater. Prova med olika frukter i salladen efter säsong. Riktigt mogen melon och ananas är också jättegott att ha i. En god dressing och lite flingsalt på toppen, så trivs salladen ännu lite bättre :)


Mango & limesås (4 portioner)

2 dl turkisk yoghurt
skal av 1 lime + saft från 1/2 lime
1-2 tsk flytande honung
1 dl mangotärningar (finns i frysdisken)
salt & citronpeppar

Låt mangon tina och blanda alla ingredienserna i en skål. Låt gärna stå i minst 30 min och smaka ev av med mer limesaft, honung och salt. Passar till det mesta grillat som lax, kyckling eller kryddstarka korvar.

Enkel och god salladsdressing

Blanda i en skål:

2 msk vitvinsväger eller äppelcidervinäger
1 tsk flytande honung
1 tsk dijonsenap (kan uteslutas om du inte gillar smaken)
kryddor (salt, svartpeppar & persillade om du har hemma)

Vispa med handvisp ner 1 dl olivolja i en tunn stråle och förvara på en flaska i kylen. Håller i 2-3 dagar.

Passar till alla grönsallader med även som dressing till en kall potatissallad!

söndag 26 augusti 2012

Lax Caesar
















Fick lite lax över sen gårdagens middag och det blev en god laxcaesar till lunch. Var så hungrig så jag hann äta upp halva innan jag kom på att jag skulle fota :)

Lite sallad i botten. Spenat och mache är mina favoriter men välj efter smak och vad som finns hemma. Fyll på med lite grönsaker sen. Jag tog gurka, riktigt söta körbärstomater och en mjuk och go avokado. En bit surdegsbröd som blev kvar efter frukosten blev till tärningar, som stektes till frasiga krutonger i olja och persillade (en god krydda som finns i de flesta affärer). Laxen sen igår delade jag i bitar och värmde på bara lite lätt i stekpannan där krutongerna stekts. Fick god smak av den kryddade oljan som var kvar. Såklart går det lika bra att ugnssteka två färska laxfiléer eller varför inte prova med lite varmrökt lax.

Som genväg till en äkta Caesardressing blandade jag 2 dl creme fraiche, 1 dl riven parmesanost och skal av en citron. Sen smakade jag av med lite citronsaft, salt och nymalen svartpeppar. Toppade salladen med dressingen och lite grovriven parmesanost.

Jag hade lite av den goda basilikadressingen kvar och det gjorde susen på toppen. En sallad är inte godare än sin egen dressing ;) eller hur man nu säger.

Lite flingsalt på toppen såklart!!!

fredag 24 augusti 2012

Ugnsbakad lax med rödbetssallad














Blir sådär glad när jag råkar slänga ihop en middag av råvaror som jag har hemma. Kylskåpsrensning får min själ att må bra :) Denna kombinationen blev riktigt god och rödbetor tillagas och ätes alldeles för sällan.

Till två:

2 bitar färsk laxfilé (be alltid om att få fina mittbitar :)
citronpeppar och salt

10 små rödbetor
1/2 paket sugarsnaps
en handfull färsk babyspenat
1 dl grovriven parmesanost

2 dl turkisk yoghurt
skal av 1 citron + lite saft
1 tsk flytande honung
citronpeppar och salt

Basilikadressingen

Koka rödbetorna mjuka med skalet på. Kan ta upp emot 30 minuter. Känn med potatissticka så att de är mjuka och goa. Blanda under tiden turkisk yoghurt med lite citronsaft och skal, honung, citronpeppar och salt till en kall sås.

Sätt ugnen på 125 grader varmluft. Krydda laxen och tillaga tills innertemperaturen är mellan 50-52 grader. Här är en digital stektermometer A och O.

Låt sedan sugarsnapsen få ett snabbt dopp på 20 sekunder i en liten kastrull med kokande vatten. Ta upp och spola med kallt vatten så att de behåller sin fina gröna färg.

Nu är rödbetorna förhoppningsvis klara. Skala under rinnande kallt vatten så lossnar skalet lätt och du blir inte så röd om fingrarna. Dela rödbetorna i klyftor och vänd runt dem och sugarsnapsen i några matskedar av basilikadressingen.

Lägg upp lite spenat på två tallrikar, fyll på med grönsakerna, lite mer dressing, den rivna parmesanosten och lite flingsalt. Servera med laxen och den kalla citronsåsen. Voila!

torsdag 23 augusti 2012

Hemmagjord müsli






















Min favoritmüsli som jag alltid tänker att jag ska röra ihop varje söndag. Så enkel och så god. Funkar också att röra ihop en helt vanlig torsdagmorgon som idag, för att förgylla helgfrukosten. Godast med en tallrik naturell fil tycker jag!

1 liter havregryn
2 dl kokosflingor
1 dl solroskärnor eller pumpafrön
1 dl grovhackade hasselnötter
3/4 tsk salt
1 dl vatten
1 dl flytande honung

Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Blanda alla de torra ingredienserna i en stor bunke. Rör samman vattnet och honungen i ett glas och blanda med de övriga ingredienserna. Gärna så att det blir lite små klumpar. Häll ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper på. Rosta i mitten av ugnen i 30 minuter. Rör om efter halva tiden och passa på slutet så att det inte bränns. Låt svalna och förvara sedan i din favoritburk.

Tycker du om torkad frukt så kan du blanda i lite hackade aprikoser eller russin när müslin svalnat.

tisdag 21 augusti 2012

Godaste dressingen

Perfekt till alla lite matigare sallader och snåla för allt i världen inte :)

1/2 dl vit balsamvinäger
1 1/2 dl olivolja
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
1 tsk flytande honung
1 stor nypa flingsalt
nymalen svartpeppar

Mixa i matberedare eller med en stavmixer och förvara i kylskåp om det skulle råka bli lite över!

Matig räksallad

















Med en burk handpillade räkor på burk (det är absolut värt priset) så är kvällens middag räddad. Ett 5-minuters kokt ägg, en mogen avocado, några hemmaodlade tomater, lite gurka och dressat matvete.

Matvete till 2 rejäla sallader:

1 burk matvete (finns färdigkokt på praktisk konservburk vid bönorna, glöm inte att skölja av väl)
2 msk olivolja
Saften av 1/2 pressad citron
1 tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung
Salt och svartpeppar
Rikligt med färsk eller fryst basilika/persilja

Blanda ihop allt i en bunke. Smaksättningen funkar lika bra till linser och andra korn. Har du lite av basilikadressingen över så ringla den över hela härligheten och glöm för allt i världen inte flingsaltet. Gokväll!!!

fredag 17 augusti 2012

Oxfilésallad med getost
















Denna skapades hemma hos min älskade mamma för tre somrar sedan. Den är ett måste minst en gång om året. Det finns inget specifikt recept utan här får ni gå på känsla och alla era sinnen. Det gäller att hitta fina, söta och mogna grönsaker och frukter som ni gillar.

Börja med lite machesallad, fyll på med krispiga gurkbitar, söta körsbärstomater, svenska jordgubbar, bitar av solvarma persikor, några skivor av en sådär härligt mjuk och len avokado. Låt fantasin flöda.

Toppa sedan med en mild getost, lite rostade frön och nötter och den goda dressingen nedan:

1 knippe bladpersilja eller basilika
2 sardellfileer
2 msk kapris
1 stor vitlöksklyfta
2 msk ljus vinäger
1 dl god olivolja
Salt och svartpeppar

Mixa alla ingredienserna i en matberedare eller med stavmixern till en grön härlig salsa.

För att sedan rädda kvällen toppar du salladen med några skivor rosastekt oxfilé. Helstek en bit oxfilé i en stekpanna med smör och olja. Salt och peppra. In i ugnen 125 grader varmluft med en stektermometer i den tjockaste delen. När den nått 55-57 grader tar du ut den och låter den ligga under folie i 10 min innan du skär upp den.

Idag blev det dock lite grillade kycklinglårfiléer som är favoriten här hemma för tillfället :).

Glöm inte en rejäl nypa flingsalt på toppen som lyfter de söta grönsakerna och frukterna!

torsdag 16 augusti 2012

Caesarsallad som jag vill ha den :)
















Ikväll blev det en av sommarens många sallader. Med mycket grönt, mycket dressing, mycket ost och lite kött, kyckling eller fisk till, så kan en sallad vara helt underbar.

Till två

1 romansalladshuvud
en bit gurka
några goda körsbärstomater
1 riktigt mogen avokado
1 paket bacon
2 skivor vitt bröd (olivolja, persillade)
4 grillade kycklinglårfiléer (mycket mycket godare än kycklingfilé)
1 liten bit grovriven parmesanost

Dressing:

1 äggula
1/2 msk kapris
1 tsk dijonsenap
1/4dl pressad citron
1 vitlöksklyfta
1/2 msk vitvinsvinäger
knappt 1/2 dl olivolja + 1/2 dl solrosolja 

Mixa allt med stavmixer och tillsätt:

1/2 dl finriven parmesanost
1 msk vatten
salt och svartpeppar

Blanda dressingen. Skär gurkan, tomaterna och avokadon i bitar. Stek baconskivorna knapriga, låt svalna på papper och bryt i bitar. Skär brödet i tärningar och stek i lite olivolja i en stekpanna tills de blir till knapriga krutonger. Råkar du ha lite persillade hemma (krydda som finns i de flesta butiker och är toppen till dressingar och i kalla såser) så kan du krydda krutongerna med den under tiden du steker.

Bryt loss salladsbladen och skölj och låt dem torka noga. Har du ingen salladsslunga så funkar det perfekt med en ren kökshandduk. Gör som ett paket med salladen i mitten och ta tag i de fyra ändarna. Ställ dig utomhus och veva runt "paketet" som ett pariserhjul. Funkar toppen!

Lägg hälften av salladen i en 5-liters plastpåse. Skeda i 2-3 msk av dressingen. Skaka ordentligt så att salladen dränks på alla sidor. Häll ut på en tallrik. Upprepa med andra hälften. Fyll på med grönsaker, krutonger, bacon, grovriven parmesan och den grillade kycklingen(uppskuren i skivor). Ringla över resten av dressing och toppa med flingsalt :)

Lite rostade pumpa- eller solroskärnor brukar få plats på våra tallrikar också!!!

onsdag 15 augusti 2012

Grillade grönsaker med halloumi


En lite pillig rätt som kräver lite tålamod vid grillen men med fantastiska smaker. Passar nästan bäst att göra en sommarkväll när ni är två som kan hålla varandra sällskap och hjälpas åt. Ett glas Café (favoritrödvinet) vill också vara med ikväll :)


Till två hungriga personer

1 mellanstor zucchini
1 stor aubergine
1 stor paprika
2 små rödlökar
lite machesallad eller babyspenat
1 paket halloumiost
1 dl pumpakärnor
ett gott bröd

Dressing (olivolja, citronsaft, citronskal, vitlök, basilika, salt och svartpeppar)

Skär zucchinin och auberginen i 1/2 cm breda skivor och paprikan och löken i bitar. Grilla väl på båda sidorna tills de får ordentligt med färg och blir genomstekta. Speciellt herr aubergine som vill vara riktigt mjuk och go inuti för att smaka som allra bäst. Perfekt med ett grillnät som man lägger på grillen annars kommer garanterat hälften av grönsakerna hälsa på nere hos kolen.

Under tiden rostar ditt sällskap pumpakärnorna med lite salt i en torr stekpanna. Hög värme men passa noga och skaka med jämna mellanrum. Gott som topping till alla sallader!

Sen är det dags för dressingen som de grillade grönsakerna ska bada i efter tillagning. Häll en rejäl skvätt olivolja i en stor bunke. Riv ner lite citronskal och pressa i saften från ungefär halva citronen. Pressa ner en klyfta vitlök, en halv kruka hackad basilika (lite bladpersilja och timjan passar också bra). I med två stora nypor flingsalt och tio tag med svartpepparkvarnen.

Skär halloumiosten i tärningar och stek i stekpanna i lite olja på hög värme. Skaka med jämna mellanrum så att alla sidor blir riktigt gyllenbruna. Denna osten vill ätas på studs för att inte bli tråkig, så nu ska helst grönsakerna vara färdiggrillade och ha hoppat ner och blandats runt i dressingen. 

Lägga upp lite sallad på vars en tallrik, fyll på med grönsakerna och marinaden. Toppa med pumpakärnor och den nystekta halloumiosten. Garnera med lite färsk basilika och smula över ännu lite flingsalt. Servera med ett gott bröd!!!

Parma- och mozzarellasallad

Hade härliga "grannarna" Lotta & Eric på lunch och bjöd på min absoluta favoritsallad denna sommaren. Dressingen måste ni göra. Passar till allt (om man gillar basilika:)

Till 2 tjejer

1 liten påse machesallad
1 bit gurka
1 stor söt och mogen nektarin eller persika
1 avokado
några goda körsbärstomater (glömde jag visst idag)
1/2 melon
2 påsar mozzarella
100 g parmaskinka eller liknande
rostade pumpakärnor
balsamicocreme

Dressingen:

1/2 dl vit balsamvinäger
1 1/2 dl olivolja
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
1 tsk flytande honung
1 stor nypa flingsalt
nymalen svartpeppar


Dela grönsakerna och fördela över salladen på två tallrikar. Riv mozzarellan och skinkan i bitar och lägg på. Mixa dressingen med en stavmixer och ringla över ganska rikligt (blir lite över som är perfekt salladsdressing till kvällen eller dagen efter). Toppa med rostade pumpakärnor och ringla över lite balsamicocreme. Toppa såklart med lite flingsalt. Åhhh så gott .... och trevligt sällskap :)




tisdag 14 augusti 2012

Tomatpesto

Vad passar inte bättre än att börja mitt första inlägg med min älskade tomatpesto. Lika god som sås till grillade kycklinglårfiléer som i en pastasallad eller som en god röra på brödet.



 En stor laddning

1 burk soltorkade tomater i olja
2dl naturella solroskärnor
1 vitlöksklyfta
3-4dl olja (godast med hälften oliv- och hälften solrosolja)
Salt och svartpeppar
2-3 dl riven parmesanost (lite grovt och lite fint riven)

Mixa tomaterna och oljan som de ligger i med solroskärnorna, vitlöken och oljan. Lite svårt med stavmixer så använd gärna en matberedare med kniv eller en blender. Krydda med lite salt och svartpeppar. Rör ner parmesanosten och späd ev med lite mer olja om du vill ha den lösare. Förvara i kylskåp men som allt annat är den godare om den får stå i rumstemperatur lite innan ni serverar den.