tisdag 23 oktober 2012

Goda biffar och blomkålsmos

En riktig söndagsmiddag som smakade helt underbart. Biffarna blev så saftiga och goda. Enkel husmanskost när den är som bäst.
















Receptet kommer från tidningen buffé, men som 9 gånger av 10 kunde jag inte hålla mig till receptet utan det blev några små justeringar :)

4 personer

500 g blandfärs
1 dl vätska (mjölk/grädde)
1 dl havregryn
1 grovriven gul lök
1 ägg
1 tsk salt
svartpeppar
(en skvätt kalvfond, en skvätt soja och några hackade basilikablad som satt kvar på en kruka)

Blanda gräddmjölken med havregrynen i en bunke och låt stå i 10 minuter. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Forma smeten till 8 ganska höga "puckar" med lite vatten på händerna. Stek på ganska hög värme i en stekpanna med smör och olja, bara så att biffarna får lite färg. Lägg över i en ugnsform och stek klart i ca 10-15 minuter på 150 grader. Kolla med en kniv så att de är klara i mitten. Häll gärna en skvätt vispgrädde i stekskyn som finns kvar i stekpannan och tillsätt en liten skvätt kalvfond och lite lite soja. Krydda med svartpeppar och låt småputtra i 2-3 minuter så har du en god sås till.

Kok under tiden ett blomkålshuvud i små buketter i vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och tillsätt 2 dl creme fraiche och mixa med en mixersatv till ett mos. Krydda med salt och svartpeppar. Knappt en tesked salt blev lagom till ett blomkålshuvud på 800 g.

Servera biffarna med moset, den goda såsen och lite inlagda grönsaker. Mums



torsdag 18 oktober 2012

Min favoritlunch och kusinbesök

Hej!

Idag kom bästa kusinen Sofie och sötaste Teddy på besök. Det blev en omelett till lunch. Har alltid tyckt omelett var lite tråkig mat men oj så god man kan göra den. Jag lovar, testa fast att ni är lite skeptiska.

Till 2 personer

5 ägg
5 msk blandat vispgrädde/mjölk/creme fraice (ta vad du har hemma)
lite salt & svartpeppar

Rör ihop smeten. Smält lite smör i en stekpanna. Häll i smeten och sänk plattan till medelvärme. Rör lite i pannan under tiden smeten håller på att stelna. När den fortfarande är lite lös på ytan så lägg på dina favorittillbehör.

Mina är:

Lite grovriven ost (funkar också med skivad brieost)
3-4 skivor parmaskinka i bitar
Några soltorkade tomater i bitar eller ännu hellre små klickar av tomattapenade eller tomatpesto
Grovhackad basilika

Låt stå på medelvärme 2-3 minuter så att osten smälter och omeletten stelnar lite lagom. Dela omeletten på två och vik de två halvorna så att det blir två dubbla trekantsbitar. Servera med en god sallad. Mums!

måndag 15 oktober 2012

Citronlax och spenattortilla

Ett recept som jag ofta glömmer bort men som alltid smakar lika gott. Tror jag hittade orginalet i en Allt om Mat tidning för många år sedan och jag har faktiskt inte gjort så många förändringar ... bara några små :)
















4 port

Laxen:

4 fina färska portionsbitar laxfilé
4 msk flytande honung
2 msk citronsaft + skalet av 1 citron
salt & citronpeppar

Koka ihop honungen, citronsaften och citronskalet i en liten kastrull i ca 2 min. Pensla röran på laxen och krydda med salt och citronpeppar. Sätt in i ugnen på 150 grader i ca 20 minuter tills en innertemperatur på 52 grader.

Spenattortillan:

4 medium size mjuka tortillabröd
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 g fryst upptinad och urkramad bladspenat
80 g kvibille gräddädel
1,5 dl creme fraiche
1 tsk vitvinsvinäger
salt och svartpeppar
lite riven ost

Hacka löken fint och stek mjuk i lite smör eller olja i en stekpanna. Tillsätt spenaten och stek lite till så att all vätska försvinner. Smula ner osten och tillsätt creme fraichen. Låt allt småputtra ihop till en röra på låg värme i 5-10 minuter. Smaka av med vinäger, salt och svartpeppar. Lägg en sträng av blandningen på de fyra tortillabröden och rulla ihop till rullar. Lägg i en ugnsform med skarven neråt och toppa med lite riven ost. Ställ in formen tillsammans med laxen de sista 10 minuterna. Ta ut laxen och lägg folie över. Sätt ugnen på grill och låt spenattortillan stå kvar i 5-10 minuter så att de får lite färg. Dela rullarna lite på snedden i två delar och servera med laxen och en god sallad. Gärna med lite frukt i efter säsong. Ananas, nektariner eller jordgubbar.

God, enkel och lite lyxig kvällsmat eller helgmiddag!

söndag 14 oktober 2012

Bröllop i Hult

För att göra en lång historia kort. Världens bästa syster skulle gifta sig med sin David. Ett enkelt och inte så "bröllopsaktigt" bröllop. Mysigt .... det fixar vi. Hur många ska ni bjuda? 160 .... va??? 160???

Nu blev vi ju bara typ 140 gäster, den där underbara sommardagen i juli när de lovade 86 mm regn men solen sken från den klarblå himlen, så det var ändå ganska så lugnt ;)

Tyvärr fick vi inga bilder på maten, men för alla er som frågat efter recepten och gett så mycket underbar och positiv respons, så kommer de här i alla fall. Tillsammans med en hel kavalkad av bilder från den där underbara bröllopsveckan i Hult.

Snittar:

Chokladdoppade jordgubbar
Crostini med tapenade

Amuse Bouche:

Laxrulle med wasabifärskost och timjansticks

Buffé:

Pestomarinerad risonisallad med tomat & fetaost (recept kommer)
Örtmarinerad kycklingfilé (tillagade i ugn på 150 grader varmluft med ugnstermometer till 68 grader)
Limesås
Torekovbrödet
Tomatpesto

Dessert:

Nutellasemifreddo med hallonsås


Vackra syster och duktiga stylisten Emma

Finaste brudparet

Med häst och vagn från Trehörna Kyrka

Logen
 
Mingel

lördag 13 oktober 2012

Revben "El bulli" style

Efter en vecka utan dator, men inte utan god mat, vill jag tipsa om ett gott fredagsrecept. Vår goda vän Johan påpekade under vår senaste semester tillsammans på Gotland att en riktig kock aldrig förkokar sina revbensspjäll utan långbakar de i ugn istället. Upp till bevis. På eftermiddagen, i köket i vår stuga utanför Visby, slängde jag in två kilo tunna spjäll i ugnen som jag först marinerat och sedan penslat med en god glaze. Några timmar senare var jag beredd att hålla med. Enkelt, mört och så saftigt. Ikväll testade jag ett liknande recept från tidningen Buffé, hämtat från den klassiska stjärnkrogen El Bulli i Barcelona. Med hemmagjord BBQ-sås och en god sallad så toppade detta det mesta. Om man gillar att kladda lite ...

4 pers

2 kg tunna revbensspjäll
1,5 msk salt

2 röda lökar
1 vitlöksklyfta
4-5 cm färsk ingefära
1 dl mörkt muscovadosocker
2 msk tomatpuré
1 dl färskpressad apelsinjuice (ca 1 stor apelsin)
2 msk rödvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 msk worchestersås
400 ml passerade tomater

Skala löken och ingefäran och hacka allt fint. Stek rödlöken lite glansig i olja i en stekpanna. Rör ner sockret och låt det småputtra under omrörning i ca 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och stek någon minut till. Tillsätt resten av ingredienserna och låt småputtra i 30 minuter på svag värme. Rör lite då och då i hela härligheten. När det tjocknat lite och du är nöjd så häll såsen i en bringare och mixa den slät med en stavmixer.

Lägg spjällen med köttsidan upp på en plåt eller i en stor ugnsform och salta båda sidorna. Bred över rikligt med sås. Lite på undersidan och lite mer på ovansidan. Häll 2 dl vatten runt om och täck med aluminiumfolie. In i ugnen på 150 grader varmluft (stod lite högre värme i receptet men jag tror detta blir bättre ;) i 1 1/2 timme. Ta sen bort folien och höj värmen till 200 grader och låt stå i 20-30 minuter tills de fått en fin och krispig yta. Riv över skalet från apelsinen och servera med en god och matig sallad.

Revben "El Bulli" style





Med en god sallad till

måndag 1 oktober 2012

Indonesisk söndagsmiddag

Djenis lammgryta

















Kanske inte det vackraste för ögat, men denna mustiga lammgryta som min brors underbara fru Djeni bjöd mig på för några år sedan måste ni faktiskt prova i höst. Så lätt det är med grytor som får stå och puttra och sköta sig lite sådär lagom mycket själv.

4 personer

Lammkött gärna med ben, ca 1,2 kg (hittade bara en benfri lammstek på 900 g men det funkade bra)
2 lime
svartpeppar

4 tomater (ta först bort kärnhuset och strimla sedan tomaterna grovt)
4 schalottenlökar (finhackade)
2 kanelstänger
5 msk kecap manis (söt japansk soja)
1 kopp vatten
2 nypor socker
lite salt

Skär bort köttet från benen i lite olika storlekar. Låt lite kött sitta kvar på benen. Pressa limesaften över köttet och krydda rikligt med svartpeppar. Blanda runt och låt marinera i några timmar. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta (gärna gjutjärn) eller i en wokpanna. Tillsätt tomaterna, löken och kanelstängerna. Blanda runt. Tillsätt en kopp vatten och 4 msk av sojan. Rör runt och låt småputtra utan lock i 1 1/2 timme. Tillsätt sockret efter halva tiden och rör runt i grytan med jämna mellanrum. Fyll på med lite vatten och soja mot slutet om det behövs. När det är klart ska lammköttet nästan ha "lämnat" benen och allt ska vara en krämig nästan svart röra (det ska alltså inte vara för mycket sås kvar. Smaka av med lite salt och låt småputtra lite till. Servera med jasmin eller basmatiris och en god sallad.